Merhaba

Sayfama hoşgeldiniz. Henüz yeni başladım yazmaya ama görüyorum ki bu keyifli gerçekten. İçerik olarak belirli bir kıstasım yok. Spontane olarak yazıyorum aklıma gelenleri. Amatör ruhla oluşturduğum bu blogu umarım beğenirsiniz.

3 Aralık 2009 Perşembe

Barcelona Gezi Yazısı



İlk yazım Barcelona hakkında olacak. Nedeni ise daha önce bir dergi için hazırlamış olduğum Barcelona yazısı. Kaynak hazır yani. :-))

Barcelona'ya 2007 yılı ekim ayında gitmiştik dört arkadaş. Öncesinde İtalya'da Roma ve Floransa'yı gezmiş, daha sonra da Barcelona'ya gelmiştik. Barcelona Antalya ve İzmir karışımı güzel bir akdeniz kenti. Bizim gittiğimiz dönem sonbahar olduğu için hava çok iyi değildi, Barcelona'ya yaz mevsiminde gitmek sanırım daha uygun olur. aşağıda gezi ile ilgili bazı bilgiler bulacaksınız. Bunların büyük bir kısmı copy paste değil alınteri. Umarım faydalı olur. Gezi yazılarımı devam ettireceğim. Bir de kendi çektiğim resimleri upload edeceğim, şimdilik birkaç resimle taslak olarak bu halde düzenledim.





Genel

Barcelona İspanya'nın Katalunya özerk bölgesinin başkentidir. Şehir Katalan Mimar Antoni Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı bir yapıda yayılmıştır. Resmi dil Katalanca ve İspanyol’cadır. Barcelona 9. yüzyılda Katalan bir asilzade aile tarafından kurulmuştur.

Kentin simgesi La Familia Sagrada Kilisesinin yapımına 1882 yılında Mimar Villar başlamış, bir yıl sonra Mimar Antoni Gaudi görevi devralmıştır. Gaudi'nin ömrü ancak kilisenin ön cephesi ve planlanan on sekiz kuleden sekizini tamamlamak için yetmiştir. Gotik tarzın örneği olan ünlü kilise hala tamamlanamadığı için 'Bitmeyen Kilise' olarak da bilinmektedir.
İstanbul'da İstiklal Caddesi neyse Barcelona'da La Rambla'dır. 2 km'ye yaklaşan uzunluğu bulunan caddede kafeler, müzeler, restorantlar, alışveriş merkezleri bulunmakta, sokak müzisyenleri ve akrobatları ile günün her saati canlı çok hareketli bir caddedir.
Kente damgasını vuran yerlerden birisi de Akdeniz'in en hareketli limanı olan Barcelona Limanıdır. Bu limana yılda 700.000'den fazla gemi uğramaktadır. Limana çıkan ana yollardan biri ünlü kaşif Christopher Columbus'un heykeline gitmektedir.
Picasso 1895-1900 yıllarında Barcelona'da yaşamıştır ve 1900 yılında ayrıldığı Barselona'ya 1901 yılında dönen Picasso 1904 yılına kadar tekrar Barselona'da yaşamış ve Mavi Dönemim dediği ürünlerini yaratmış fakat 1904 yılından sonra Fransa'ya yerleşmiştir. 1973 yılında Fransa'da ölmüştür. Museo Picasso, 1981 yılında eşinin de Picasso'nun yaptığı seramik çalışmalarını bağışlamasıyla bugünkü halini almıştır. Ünlü ressamın 2.500'den fazla eserini bu şehirde özellikle de Museo Picasso'da görmek mümkündür.
Kent Meydanında yer alan arena, Katalanlar ve turistler için ilgi çekici bir yerdir. Flamenko dansının izlenebileceği gece klüpleri çok sayıdadır. Aslında Barcelona daha çok bir eğlence şehridir, kentin her yanında eğlenebilecek yerler bulmak mümkündür.
Yemekler konusunda Akdeniz mutfağına yatkın olan Türkler yabancılık çekmeyecektir. Zeytinyağlı yemekleri hafiftir. Bunların yanı sıra bir deniz şehri olan Barcelona'da deniz mahsülleri çok yaygındır. Ayrıca tapas denilen yemek zeytinyağı, peynir, patates, jambon, sosis, balık ve sebzelerle hazırlanan bir salata türüdür ve geleneksel bir mezedir. Patatesli omlet olan tortilla da önerilmektedir.




Tarihçe

Barcelona 9. yüzyılda Katalan bir asilzade aile tarafından kurulmuştur. Şehir uzun yıllar Endülüs Emevi Devleti’nin kontrolünde kalmış, daha sonra kurulan Kastil Krallığı’nın başkentliğini yapmıştır. 1500’lü yıllarda Madrid bölgesinde bulunan Aragon Krallığı ile Barcelona Bölgesi’nde bulunan Kastil Krallığı birleşerek İspanya Krallığı’nı oluşturmuşlardır. Krallık özellik denizcilik alanında çok ilerlemiş, pek çok ünlü denizci ve kaşif yetiştirmiştir. Ancak denizlerdeki hakimiyetin 19. yüzyılda İngiltere’ye geçmesinden sonra krallık eski gücüne ulaşamamıştır. 1939'a kadar varlığını sürdüren krallık bu yılda başlayan iç savaş döneminde yıkılmış, General Franco’nun iç savaşı kanlı bir şekilde bastırmasından sonra uzun yıllar diktatörlük ile yönetilmiştir. General Fransisco Franco' nun 1975 yılındaki ölümünden sonra, Kral Juan Carlos tekrar yönetime gelmiş ve kendi yetkilerini devrederek aşamalı olarak demokrasiye geçilmiştir. 1979 yılında Katalunya Özerk Bölgesi kurulmuş ve Barcelona bu bölgenin başkenti olmuştur. 1986 yılında İspanya’nın Avrupa Birliği üyesi olmasıyla birlikte Barcelona da hızlı bir gelişim kaydetmiş, şehir 1992 yılında Yaz Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmıştır. Bugün modern bir liman kenti olan Barcelona önemli bir ticaret ve finans merkezidir.

Gezilecek Yerler

Barcelona Bus Touristic : Barcelona’ya gelindiğinde gezilecek yerleri ilk etapta genel olarak görmek için Barcelona Bus Touristic adı verilen üstü açık gezi otobüslerine binip şehri dolaşmak en ideal yöntemdir. Bu turda şehir 3 farklı rotaya ayrılmış olup, merkezi duraklarda rota değiştirme imkanı vardır. 1 günlük gezi ücreti 20 euro olup biletin alındığı gün sınırsız gezme imkanı vardır.

La Rambla Caddesi : İstiklal Caddesi formatında bir cadde olup caddenin önemli bir bölümü sadece yaya trafiğine açıktır. Ancak yolun en sağ ve en sol bölümleri araç trafiğine açıktır. Günün her saati oldukça canlı olan bu caddede çeşitli sokak sanatçıları hünerlerini göstermektedir. Ayrıca caddeyi kesen sokaklarda restaurantlar, cafeler ve barlar bulunmaktadır. Caddenin hemen arkasında bulunan Plaça Real görülmesi gereken bir yerdir.

Temple of La Famila Sagrada : Katalan Mimar Antoni Gaudi’nin eseri olan La Familia Sagrada’nın yapımına 1882 yılında başlanılmış olup, şu anki hedef tamamlanma tarihi 2011 yılıdır. Gaudi zamanında sadece eserin ön cephesinde bulunan apsis duvarları, bir giriş ve bir kule yapılabilmiştir. Mevcut durumda eserin dış yapısı önemli ölçüde tamamlanmış olup, iç yapısında çalışmalar devam etmektedir. Yapı peri bacalarına benzeyen kuleleri ve farklı yapısıyla dikkat çekmektedir.


Barri Gotic : Ortaçağdan kalma gotik tarzda yapılmış bir katedraldir. Barcelona’nın ilk yerleşim bölgesinin katedralin olduğu alan olduğu belirtilmektedir. Etrafında dar sokakların keşiştiği taş evler bulunmaktadır.

Mercat De La Buqueria : Kökleri 1100’lü yıllara dayanan tarihi bir pazar yeridir. Burada çok farklı meyve ve sebzeler çeşitlerinin satıldığı manavlar ile her türlü deniz mahsülünün bulunduğu balıkçılar bulunmaktadır. Manavlarda çeşitli tropikal meyvelerden yapılmış meyve sularını içmek mümkündür.

Port Veil : La Rambla Caddesi’nin sahil kısmında bulunmaktadır. Burada oldukça modern bir marina, akvaryum ve sinema kompleksi bulunmaktadır. 1992 Barcelona Olimpiyat Oyunları için yapılmıştır.

Christoph Coulomb Heykeli : La Rambla Caddesi’nin sonu ile marinanın olduğu Port Vell arasında bulunmaktadır. 52 metre yüksekliğinde olup, üst bölümde Christoph Coulomb, alttaki kaide de ise Coulomb’un Amerika’yı keşfinden sonra Kraliçe Isabella ile Kral Ferdinand’ın Christoph Coulomb’u kabul ettiği sahne bulunmaktadır. Christoph Coulomb Heykeli’nin yüzü Akdeniz’e bakmakta, eli ile de okyanusları işaret etmektedir.

Park Guell : Ünlü Katalan Mimar Antoni Gaudi’nin planını yaptığı ve içerisinde kendi eseri olan oldukça farklı yapıdaki birkaç mimari eser ile hayatının 20 yılını geçirdiği ve bugün müze olarak kullanılan evin bulunduğu oldukça büyük bir parktır. Buradan Barcelona’yı panoromik olarak seyretmek mümkündür.

Picasso Museum : Ünlü İspanyol Ressam Pablo Picasso’nun hayatının 18 yılını geçirdiği ev 1981 yılında restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde Pablo Picasso’ya ait kişisel eşyalar ile 2500’den fazla eseri bulunmaktadır.

Montjuic : Barcelona’nın batısında bulunan yüksek bir tepedir. Buraya Diagonal Metro Durağı’ndan feniküler ile çıkıldıktan sonra teleferik ile çıkmak mümkündür. Barcelona’yı ve Barcelona Limanı’nı panoromik olarak seyretme imkanı vardır. Montjuic’de bulunan Barcelona Kalesi (Castel De Montjuic) ve Askeri Müze mutlaka ziyaret edilmedir. Askeri Müze’de gerek İspanya gerekse diğer milletlere ait pek çok tarihi eser bulunmaktadır.

Port Olimpic : 1992 yılında Barcelona Olimpiyat Oyunları’nın yapıldığı, içerisinde spor kompleksleri, yüzme havuzları ve Espanyol Kulübü’nün maçlarını oynadığı Saint Jordi Stadyumu’nun bulunduğu oldukça büyük bir alandır. Buraya Diagonal Metro Durağı’ndan feniküler ile çıkmak mümkündür.

Nou Camp Stadyumu : 1957 yılında yapımı tamamlanmış olup, FC Barcelona Kulübü’nün maçlarını oynadığı bir komplekstir. 90.000 kişilik ana stadyumun yanı sıra daha küçük kapasiteli bir stadyum, spor salonu, buz pateni sahası, FC Barcelona Kulüp Binası ve Müzesi ile FC Barcelona ürünlerinin satıldığı megastore’u barındırmaktadır. Stad maç günleri dışında ziyarete açık olup, giriş ücreti 2007 Ekim itibariyle 15 Euro’dur.

Plaza Espana : İçerisinde Katalunya Ulusal Sanat Müzesi’sinin (MNAC) bulunduğu oldukça görkemli bir bina olup, barok tarzında inşa edilmiştir. Görülmesi gereken önemli mimari eserlerden biridir. Plaza Espana’nın hemen altında Barcelona Forum adı verilen büyük bir fuar ve kongre merkezi vardır. Önemli bir kongre kenti olan Barcelona’da her yıl yüzlerce kongre düzenlenmektedir.

Montserrat : Şehrin dışında bulunan Monserrat Dağları’nın kaya ve toprak yapısı oldukça farklı olup, önemli ölçüde turist çekmektedir.

Dali Müzesi : Barcelona’ya oldukça yakın Girona Şehri’nde bulunmaktadır. Ünlü ressam Salvador Dali’nin yaşadığı ev restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Müzede Salvador Dali’nin kişisel eşyalarının yanında pek çok eseri sergilenmektedir.

Akvaryum : La rambla’nın bitişinde Colomb heykelinin bulunduğu sahilde yeralan Port Veil’de bulunmaktadır. Akvaryum yanında IMAX teknolojisinin de olduğu modern bir sinema vardır.
Hayvanat Bahçesi : Nou Camp Stadı’na yakın bir yerde bulunmaktadır, Avrupa’nın önemli hayvanat bahçelerinden biri olup, çeşitlilik açısından çok zengin bir hayvanat bahçesi olduğunu bilinmektedir.

Barcelonata : İçerisinde plajlar ve eğlence yerleri bulunmaktadır.

Yeme – İçme


İspanyollar yemeyi içmeyi o kadar seviyorlar ki günde iki kez kahvaltı ediyorlar. Bir Akdeniz ülkesi olan İspanya'nın mutfağında doğal olarak kahvaltıda kızarmış ekmek üzerine zeytinyağı tüketiliyor. Ardından saat 10-11 gibi yapılan ikinci kahvaltıda ise meyve suyu veya kahve yanında sosisli, peynirli sandviçlerle, tortilla a la espanola denilen patatesli omlet yemeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla öğlen yemeğine biraz daha geç saat 14-16 arası gibi sıra geliyor. Akşam yemeklerini ise saat 22 gibi Tapas adlı barlarda yemeyi tercih ediyorlar. Bu yemekler gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürmektedir.

Katalan mutfağında tipik zeytinyağı, tatlı ve ekşi bir arada kullanılıyor. Bir restorana gittiğinizde önce masanıza pa'am tomaquet- üzerine taze domates ezmesi sürülmüş ekmek ikram ediyorlar. Masada daima çeşni olarak romesco- domates ve acı biberle hazırlanan acı bir sos ve el allioli- zeytinyağı ve sarmısağın ezilmesiyle yapılan özel bir sos bulmanız mümkün. Size Barcelona'da çok rağbet gören bir tür pilav olan paella yemenizi de tavsiye ediyoruz. Salata yemeyi arzu ederseniz amanida mutlaka denenmeli. Ayrıca güveç yemeyi sevenler için de cocida con judias blancas önerilmektedir.


Eğlence


Eğlence yerleri Barcelona’nin en ünlü caddesi olan La Rambla’da yoğunlaşmıştır. Özellikle cadde üzerinde bulunan ve ortası açık bir han şekilde mimarisi olan Plaça Real’de pek çok restaurant, cafe ve barlar bulunmaktadır. Gidilebilecek bazı clubler şunlardır:

Razzmatazz : Marinada metro sari hat L4’de bulunmaktadır. 3 katli büyük bir disko olup, giriş 15 eurodur ve saat 23.00’de açılmaktadır. Genelde trance-house türü müzikler çalmaktadır. Sabah 6’da kapanmaktadır.

Moog : Burası trance disco türü müzik çalmakta olup, La Rambla’nın bitiminde Calle De Theatre’ın arkasında bulunmaktadır. Giriş 9 eurodur ve 5:30’da kapanmaktadır. Haftanın her günü açıktır.

Apollo : Apollo pazar, pazartesi, salı günleri kapalıdır. Giriş 12 eurodur. Paralel metro durağının karşısındadır. Genelde ünlü DJ’ler gelmektedir.

Fellini : La Rambla Caddesi üzerinde caddenin sonlarında bulunmaktadır. Rock müzik çalmakta olup, giriş 12 euro’dur.

Vize İşlemleri

İspanya’ya seyahat etmek için Schengen Vizesi gerekmektedir. Schengen vizesi diğer Avrupa Birliği üyelerinden de alınabilmekte ancak zaman zaman başka ülkelerden alınan vize nedeniyle problem çıkabilmektedir. Bu nedenle Schengen Bölgesine ilk giriş yapılacak ülkeden vize alınmasında fayda vardır.

Konsolosluğun iletişim bilgileri aşağıdadır.

İspanya İstanbul Başkonsolosluğu
Karanfil Araligi Sok. No.16. 1 Levent 34330
Beşiktaş- İstanbul

Telefonlar: 0212 270 7410 – 0212 270 7414 – 0212 270 2465
Fax: (90 212)270 74 84
E-mail:cog.estambul@mae.es
Web: http://edit.mae.es/Consulados/Estambul/tu/MenuPpal/El+Consulado/

Ulaşım

Barcelona’ya THY ve IberAirlines’ın direkt uçuşları mevcuttur. Uçuş tarihi, saatleri ve ücretleri için www.thy.com.tr ziyaret edilebilir. Ayrıca aşağıdaki sitelerden de araştırma ve bilet rezervasyonu yapabilme imkanı vardır.

www.garantiucushatti.com.tr
www.gezisitesi.com
www.bookinturkey.com

Şehir içinde ulaşım için en uygun yöntem metrodur. Barcelona’nın çok gelişmiş ve modern bir metro ağı olup, hemen hemen her yere metro ile ulaşılabilmektedir. Metroyu kullanmanın en efektif yöntemi de içerisinde metro haritası bulunan ve turistik yerlerin belirtildiği şehir haritası almak gerekmektedir. Ayrıca bir şehri tanımanın en iyi yolu uzun yürüyüşler yaparak şehri gezmektir. Bu nedenle uygun bir yürüyüş ayakkabısı temin etmek faydalı olacaktır.

Konaklama

Avrupa’nın en önemli turistik kentlerinden biri olan Barcelona’da konaklamak için pek çok alternatif mevcuttur. Lüks otellerde kalınabileceği gibi, daha düşük standartlardaki otellerde, genelde gençlerin tercih ettiği hostellarda veya kiralanabilen dairelerde kalma imkanı vardır. Konaklama konusunda önceden araştırma yapmak ve rezervasyonlu gitmek son derece önemlidir. Özellikle yaz aylarında pek çok turist ağırlayan Barcelona’da yer bulmak sorun olabilmektedir.


Bazı Hostellar:

Downtown Paraiso Hostel
Kabul Hostel
Barcelona - Ramblas Home Hostel
Barcelona Mar Hostel
Centric Point Hostel

Detaylı bilgi için www.hostelworld..com ve www.hostelbookers.com adresleri ziyaret edilebilir.


Faydalı Web Siteleri

www.barcelona.es
www.fcbarcelona.com/
www.bcn.es/english/ihome.htm/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder